Τι είναι η περιφερική νευροπάθεια;

Η περιφερική νευροπάθεια περιγράφει βλάβες στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το οποίο μεταδίδει τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε κάθε άλλο μέρος του σώματος.

Περισσότεροι από 100 τύποι περιφερικής νευροπάθειας έχουν εντοπιστεί, το καθένα με το δικό του χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων, μοντέλο ανάπτυξης, και την πρόγνωση. Διαταραγμένη λειτουργία του και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος των νεύρων – αυτοκινήτων, αισθητικές, ή περιφερειακού – που έχουν υποστεί ζημιά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παροδικό μούδιασμα, το τσούξιμο, και τσίμπημα αισθήσεις, ευαισθησία στην αφή, ή μυϊκή αδυναμία.

Άλλοι μπορεί να υποφέρουν περισσότερο ακραία συμπτώματα, όπως πόνο καψίματος (ιδιαίτερα τη νύχτα), απώλεια μυϊκής μάζας, παράλυση, ή το όργανο ή δυσλειτουργία του αδένα. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να είναι είτε κληρονομικές ή επίκτητες. Αιτίες των κεκτημένων περιφερικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν σωματική βλάβη (τραύμα), σε ένα νεύρο, όγκους, τοξίνες, αυτοάνοσα απαντήσεις, διατροφικές ελλείψεις, ο αλκοολισμός και αγγειακές και μεταβολικές διαταραχές.

Τα κεκτημένα περιφερική νευροπάθεια που προκαλούνται από συστηματική ασθένεια, τραυματισμούς από εξωτερικούς παράγοντες, ή λοιμώξεις ή αυτοάνοσες διαταραχές που επηρεάζουν τον νευρικό ιστό. Είναι κληρονομικές μορφές περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από την εγγενή λάθη στο γενετικό κώδικα ή από νέες γενετικές μεταλλάξεις.

Δεν υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που μπορεί να θεραπεύσει κληρονομική περιφερική νευροπάθεια. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες για πολλές άλλες μορφές. Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών – όπως η διατήρηση της βέλτιστης βάρους, αποφυγή της έκθεσης σε τοξίνες, μετά από έναν ιατρό-επίβλεψη πρόγραμμα άσκησης, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη διόρθωση ανεπάρκειες βιταμινών, και τον περιορισμό ή την αποφυγή κατανάλωση αλκοόλ – μπορεί να μειώσει τη σωματική και συναισθηματική συνέπειες της περιφερικής νευροπάθειας. Συστηματικές ασθένειες απαιτούν συχνά πιο περίπλοκη θεραπείες.

Στην οξεία νευροπάθειες, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, την πρόοδο γρήγορα, και να επιλύσουν αργά ως κατεστραμμένα νεύρα επουλωθούν. Στις χρόνιες μορφές, τα συμπτώματα αρχίζουν διακριτικά και την πρόοδο με αργό ρυθμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν περιόδους ανακούφιση που ακολουθείται από υποτροπή. Άλλοι μπορεί να φθάσει σε ένα στάδιο οροπέδιο, όπου τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια για πολλούς μήνες ή χρόνια. Ορισμένες χρόνιες νευροπάθειες επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά πολύ λίγες μορφές αποβεί μοιραίο εάν περιπλέκεται από άλλες ασθένειες. Περιστασιακά η νευροπάθεια είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής.